Zavařenina z jablek a ostružin recept


Zavařenina z jablek a ostružin recept.

- Zavařenina z jablek a ostružin

-# Ingredience:
- 1 kg jablek
- 500 g ostružin
- 250 g cukru (můžeš přidat více nebo méně podle chuti)
- Šťáva z 1 citronu
- 1 lžička skořice (volitelně)

-# Recept:
1. Jablka omyj, oloupej a nakrájej na malé kousky.
2. V hrnci smíchej jablka s cukrem a citronovou šťávou. Nech je asi 10 minut odpočinout, aby jablka pustila trochu šťávy.
3. Přidej ostružiny a skořici, pokud ji používáš. Promíchej.
4. Směs postav na středně silný oheň a vař, dokud jablka nezměknou a směs se nezačne zahušťovat. Občas promíchej, abys předešel připálení.
5. Když má zavařenina požadovanou konzistenci, odstav ji z ohně. Pokud máš rád/a hladší texturu, můžeš směs rozmixovat tyčovým mixérem.
6. Horkou zavařeninu nalij do předem vyvařených sklenic, uzavři je a nech vychladnout obrácené dnem vzhůru pro vytvoření vakuového efektu.

-# Tipy:
- Pro jasnější barvu zavařeniny použij světlejší druhy jablek.
- Ostružiny můžeš nahradit nebo kombinovat s jiným ovocem podle sezóny nebo chuti.
- Nezapomeň na důkladnou sterilizaci sklenic a víček před plněním, abys předešel kontaminaci.
- Pokud chceš zavařeninu uchovávat delší dobu, zkontroluj po vychladnutí, že je sklenice správně uzavřená. Skladuj na chladném a tmavém místě.
- Zavařeninu z jablek a ostružin můžeš použít jako náplň do koláčů, palačinek nebo jako doplněk k sýrům či jogurtu.