Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu recept


Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu recept.

Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu jsou skvělou pochoutkou, kterou můžete využít jako přílohu, do salátů nebo jako samostatnou pochutinu. Pro přípravu tohoto receptu budete potřebovat následující ingredience:

Ingredience:
- 1 kg čerstvých hub (ideálně masáky, lišky nebo hřiby)
- 1 litr vody
- 2 dl octa (8%)
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
- 10 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 3 bobkové listy
- 4 stroužky česneku

Recept:
1. Houby důkladně očistěte a v případě potřeby nakrájejte na menší kousky.
2. V kastrůlku přiveďte k varu litr vody a přidejte všechny zbývající ingredience kromě hub. Tento nálev povařte na mírném ohni asi 5 minut.
3. Do vařícího nálevu přidejte očištěné houby a vařte asi 10 minut, nebo dokud nejsou houby měkké.
4. S pomocí sterilizovaných sklenic a víček pečlivě naplňte houby do sklenic, zalijte je teplým nálevem a sklenice uzavřete.
5. Sklenice s houbami sterilizujte ve vodní lázni po dobu 20 minut. Po uplynutí tohoto času sklenice vytáhněte a nechte je vychladnout.

Tipy:
- Pro zvýšení trvanlivosti a chuti můžete do nálevu přidat trochu kvalitního oleje.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do nálevu pár plátků chilli papriček.
- Chcete-li zavařené houby dále konzervovat, uchovávejte sklenice v chladu a temnu. Po otevření je pak uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika dnů.
- Při sběru hub buďte vždy opatrní a sbírejte pouze ty, které dobře znáte, abyste předešli riziku otravy.

Tento recept na zavařené houby ve sladkokyselém nálevu je jednoduchý a výsledek stojí za to. Houby tak získají jedinečnou chuť, která obohatí různé pokrmy či bude skvělou samostatnou pochutinou.