Zauzený marinovaný losos s cizrnou recept.
**Ingredience:**
- 400 g filetů z lososa se skinem
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 citron, šťáva a kůra
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 plechovka (asi 400 g) cizrny, opláchnuté a sceděné
- 1 malá červená cibule, tenké plátky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 hrst čerstvé nasekané petrželky
- 2 lžíce bílého vinného octa
**Recept:**
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
2. V malé misce smíchejte olivový olej, uzenou papriku, tymián, šťávu a kůru z citronu. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
3. Losos položte na pekáč pokrytý pečicím papírem se skinem dolů. Marinádou rovnoměrně potřete losos.
4. Pečte v předehřáté troubě 12-15 minut, nebo dokud losos není dobře upečený.
5. Mezitím na středně velké pánvi na středním ohni zahřejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte červenou cibuli a česnek, restujte do změknutí, asi 2-3 minuty.
6. Přidejte cizrnu a nechte prohřát asi 2 minuty. Nakonec vmíchejte petrželku a bílý vinný ocet. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
7. Lososa podávejte s cizrnovým salátem.
**Tipy:**
- Pro extra křupavou kůrku můžete lososa po upečení nechat pod grilem 1-2 minuty.
- Marinádu můžete připravit i den předem a lososa v ní marinovat přes noc v lednici pro intenzivnější chuť.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do marinády nebo cizrnového salátu trochu chilli.
- Tento recept je skvělý jak pro teplé, tak i studené podávání – studený losos se skvěle hodí na letní salátové mísy.