Zapékané těstoviny se špenátem a šunkou recept


Zapékané těstoviny se špenátem a šunkou recept.

Ingredience:

- 250 g těstovin, ideálně penne nebo fusilli
- 200 g čerstvého špenátu
- 150 g šunky, nakrájené na kostičky
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g strouhaného sýra, možno použít gouda nebo mozzarella
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Muškátový oříšek, na špetku
- 50 ml vývaru, zeleninového nebo kuřecího

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Přidejte těstoviny a vařte dle návodu na balení, dokud nebudou al dente. Poté těstoviny sceďte a odložte stranou.

2. Mezitím na středním ohni rozehřejte v hluboké pánvi olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, a restujte, dokud nezměknou, asi 2 minuty. Přidejte šunku a restujte další 2 minuty.

3. Do pánve přidejte špenát a vařte, dokud nezvadne. Může to trvat asi 2-3 minuty. Přidejte smetanu, vývar, sůl, pepř a muškátový oříšek. Nechte pomalu vařit na nízké teplotě, dokud směs nesgustne, asi 5 minut.

4. Do směsi vmíchejte uvařené těstoviny a polovinu strouhaného sýra, dokud nejsou všechny ingredience dobře spojené.

5. Přesuňte směs do zapékací mísy a posypte zbylým sýrem. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud vrch nezezlátne.

Tipy:

- Pro výraznější chuť můžete použít kvalitní sušenou šunku nebo dokonce speck.
- Přidáním lžíce dijonské hořčice do smetanové směsi získá jídlo ještě intenzivnější chuť.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do směsi trochu červené papriky nebo chilli vločky.
- Pro vegetariánskou variantu můžete šunku vynechat a přidat více zeleniny, například brokolici nebo sušená rajčata.
- Pokud chcete dosáhnout křupavějšího vrchu, můžete přidat směs strouhanky a parmazánu na posledních 5 minut pečení.