Zapékané těstoviny recept


Zapékané těstoviny recept.

Ingredience:
- 400g těstovin (například penne nebo fusilli)
- 200g mletého masa (hovězí, kuřecí nebo veganské alternativy)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400g rajčatového protlaku nebo pasírovaných rajčat
- 200g strouhaného sýra (mozzarella, gouda nebo cheddar)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky pro ozdobu (například bazalka nebo petržel)

Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
2. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu do poloměkka. Odlijte vodu a odložte stranou.
3. Na středně velké pánvi na olivovém oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a mleté maso. Směs opečte, dokud maso nebude plně uvařené.
4. Přidejte rajčatový protlak nebo pasírovaná rajčata, oregano, sůl a pepř. Povařte na mírném ohni asi 10 minut, dokud omáčka neprokysne.
5. Do zapékací mísy vymazané trochou olivového oleje vložte polovinu uvařených těstovin. Přidejte polovinu masové směsi a posypte polovinou sýra. Opakujte vrstvy.
6. Zapékejte v předehřáté troubě asi 20 minut, nebo dokud povrch nezíská zlatavou barvu.
7. Před podáváním nechte zapékané těstoviny chvíli odpočinout. Ozdobte čerstvými bylinkami.

Tipy:
- Pro extra chuť můžete do masové směsi přidat nakrájené olivy, kapary nebo sušená rajčata.
- Místo mletého masa můžete použít také nakrájené kuřecí prsíčka, klobásu nebo pro vegetariánskou verzi grilovanou zeleninu.
- Pro krémovější verzi můžete přidat do směsi trochu smetany nebo ricotty.
- Experimentujte s různými druhy sýrů pro různé chuťové nuance.
- Pokud chcete, aby byla vrchní vrstva extra křupavá, můžete posypat vrch trochou strouhanky smíchané s trochou rozpuštěného másla před zapékáním.