Zapékané těstoviny recept.
Ingredience pro zapékané těstoviny:
těstoviny (nejlépe krátké typy jako penne nebo fusilli)
sterilovaná rajčata nebo passata
mozzarella nebo jiný sýr na posypání
česnek
cibule
olivový olej
sůl
pepř
bazalka nebo oregano
mleté maso (volitelné)
Recept na zapékané těstoviny:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
2. Na pánvi na troše olivového oleje orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezměknou.
3. Přidejte mleté maso, pokud ho používáte, a smažte, dokud není plně uvařené.
4. Přidejte rajčata nebo passatu, osolte a opepřete a přimíchejte bazalku nebo oregano. Nechte omáčku pár minut povařit.
5. Mezitím uvařte těstoviny al dente podle návodu na balení.
6. Uvařené těstoviny scedíte a smíchejte s hotovou omáčkou.
7. Přeneste směs do zapékací mísy a posypte nastrouhaným sýrem.
8. Zapékejte v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud sýr není zlatavý a bublá.
Tipy pro dokonalé zapékané těstoviny:
Použijte kvalitní rajčata nebo passatu pro lepší chuť omáčky.
Přidat do omáčky trochu červeného vína dodá bohatší chuť.
Pokud preferujete vegetariánskou verzi, vynechejte maso a přidejte více zeleniny, například cukety, papriky nebo houby.
Nezapomeňte těstoviny opravdu uvařit al dente, protože se budou ještě zapékat v troubě.
Před podáváním nechte zapékané těstoviny chvíli odpočinout, aby se chutě hezky propojily.
Pro extra křupavý povrch můžete před konečným zapékáním posypat těstoviny směsí strouhanky a parmazánu.