Zapékané filé se sýrem recept.
Zapékané filé se sýrem je jednoduchý a chutný recept, který potěší mnoho milovníků ryb a sýra. Zde je návod, jak na to.
Ingredience:
- 4 filety z bílé ryby (např. treska, tilapie atd.)
- 200g tvrdého sýra (cheddar, gouda, eidam)
- 1 citron
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 150 ml mléka
- 1/2 lžičky mleté papriky
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Rybí filé omyjte, osušte papírovými utěrkami, pokapejte citronovou šťávou a osolte a opepřete z obou stran.
3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a na střední teplotě osmahněte jemně nakrájenou cibuli a česnek dozlatova.
4. Přidejte máslo a nechte je rozpustit. Poté vmíchejte mouku a za stálého míchání vařte asi minutu.
5. Postupně přilévejte mléko, stále míchejte, dokud směs nezhoustne. Ochutnejte solí, pepřem a přidejte mletou papriku.
6. Vymaštěnou zapékací misku vyložte rybími filé. Přelijte je připravenou směsí.
7. Sýr nastrouhejte a posypte jím ryby.
8. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 25 minut, dokud ryba není uvařená a sýr krásně zlatavý.
9. Podávejte horké, ideálně se zeleninovou přílohou nebo vaší oblíbenou salátovou směsí.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do směsi přidat trochu sušeného tymiánu nebo oregana.
- Pokud milujete pikantní chutě, přidejte do směsi trochu chilli vloček.
- Aby bylo jídlo šťavnatější, můžete ryby před zapékáním obalit také ve slanině.
- Tento recept lze snadno přizpůsobit i pro milovníky masa použitím kuřecích prsou namísto ryby.
Dobrou chuť!