Zapečený nadívaný kapr recept.
Ingredience:
- 1 celý kapr (přibližně 1,5 kg)
- 200 g bílého pečiva (staršího)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 50 g másla
- 1 lžíce sušené majoránky
- Sůl a pepř podle chuti
- Petrželová nať pro ozdobu
Recept:
1. Kapra očistěte, vykuchejte a osolte zevnitř i zvenku. Nechte ho chvíli odpočinout.
2. Pečivo nakrájejte na malé kostičky a namočte je do mléka, dokud nezměknou.
3. Na pánvi rozpusťte polovinu másla a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a krátce osmažte.
4. V míse smíchejte namočené pečivo, osmaženou cibuli s česnekem, vejce, majoránku a osolte a opepřete podle chuti. Dobře promíchejte, aby vznikla jednolitá směs.
5. Tuto směs použijte k naplnění kapra. Kapra pevně zašijte nebo zavřete pomocí párátek.
6. Kapra položte do pekáče, pokapejte zbylým rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 1 hodinu, dokud není ryba pečená a má zlatavou kůrčičku.
7. Hotového kapra přeneste na podávací talíř a ozdobte petrželovou natí.
Tipy:
- Pokud máte raději pikantnější chutě, můžete do náplně přidat trochu chilli papričky nebo kapku tabaska.
- Pro křupavější kůrku můžete kapra před pečením obalit v troše mouky.
- Aby se kapr nerozpadl při pečení, můžete ho pečt v alobalu, který na posledních 15 minut pečení odstraníte pro získání zlatavé kůrčičky.
- Podávejte s bramborovým salátem nebo vařenými bramborami pro klasické české Vánoční menu.