Zapečený květák s rýží, gorgonzolou a parmezánem recept


Zapečený květák s rýží, gorgonzolou a parmezánem recept
Ingredience, které budete potřebovat pro přípravu zapečeného květáku s rýží, gorgonzolou a parmezánem, zahrnují květák, rýži, gorgonzolu, parmezán, smetanu, máslo, sůl, pepř a česnek.

Pro přípravu tohoto jídla nejprve uvařte rýži podle návodu na balení. Předvařte rozdělený květák ve slané vodě po dobu asi 5 minut, aby byl měkčí, ale stále křupavý. Mezitím si připravte směs gorgonzoly a smetany. Gorgonzolu rozdrobte a smíchejte se smetanou, dokud nezískáte hladkou omáčku. Osolte a opepřete dle chuti a přidejte trochu rozdrceného česneku pro zvýraznění chuti.

Rozehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. V zapékací misce nejprve rozetřete trochu másla, pak vrstvěte uvařenou rýži, na ni rozložte předvařený květák a celé to zalijte připravenou směsí gorgonzoly a smetany. Zasypte vrstvu strouhaného parmezánu.

Zapékejte v předehřáté troubě asi 20 až 25 minut, dokud není povrch zlato-hnědý a sýr krásně bublá.

Tip: Pokud chcete jídlo obohatit, můžete přidat k vrstvám květáku ještě plátky vařené šunky nebo slaniny. Pro bylinkovou variantu můžete do smetanové směsi vmíchat čerstvý tymián nebo rozmarýn, které dodají jídlu aromatický rozměr.