Zapečený fenykl v bešamelu recept


Zapečený fenykl v bešamelu recept.

Ingredience potřebné pro přípravu zapečeného fenyklu v bešamelu zahrnují fenykl, máslo, mouku, mléko, sůl, pepř, muškátový oříšek a sýr, který je dobře tavitelný, například gruyère nebo mozzarella.

Recept na zapečený fenykl v bešamelu začíná předehřátím trouby na 200 stupňů Celsia. Fenykl očistěte a nakrájejte na čtvrtky nebo osminy, podle velikosti. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a trochu osolte. Přidejte fenykl a blanšírujte ho asi 5 minut, dokud nezměkne, ale stále si zachová trochu křupavosti. Poté fenykl sceďte a nechte ho okapat.

Mezitím si připravte bešamelovou omáčku. Rozpusťte máslo v malém rendlíku, přidejte mouku a za stálého míchání vařte asi dvě minuty, aby se odstranil moučný chuť. Postupně přilévejte mléko, stále míchejte, aby se omáčka nestávala hrudkovitou. Vařte, dokud omáčka nezhoustne a není hladká. Ochutnejte a okořeňte solí, pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.

Vezměte zapékací mísu a na dno rozprostřete část fenyklu. Na fenykl nalijte část bešamelové omáčky a posypte třeným sýrem. Vrstvy opakujte, dokud nevyužijete všechny ingredience, přičemž poslední vrstva by měla být omáčka a sýr.

Zapečený fenykl v bešamelu vložte do předehřáté trouby a pečte asi 25 až 30 minut, dokud vrch nezhnědne a nezačne bublat. Po upečení nechte několik minut odpočinout před podáváním.

Několik tipů pro dokonalý zapečený fenykl v bešamelu:
1. Přidejte do bešamelové omáčky trochu česneku nebo cibule pro bohatší chuť.
2. Pro extra křupavou vrstvu přidejte na vrch strouhanku smíchanou s trochou rozpuštěného másla.
3. Fenykl můžete před blanšírováním také grilovat na grilovací pánvi pro intenzivnější chuť.
4. Zkuste experimentovat s různými druhy sýra pro změnu chuti.