Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou, zeleninou a mozzarellou recept


Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou, zeleninou a mozzarellou recept.

Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou, zeleninou a mozzarellou jsou vynikajícím a snadno připravitelným jídlem, které osloví široké spektrum gurmánů. Toto jídlo je ideální pro večeři či oběd a může být servírováno jak v teplé, tak i v chladné formě.

Ingredience:
- 500 g těstovin (ideálně penne nebo rigatoni)
- 2 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 cuketa
- 400 g rajčat z konzervy nebo čerstvých rajčat
- 200 g mozzarelly
- 100 ml olivového oleje
- Sůl, čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžička sušeného oregana nebo bazalky
- Čerstvé bylinky pro ozdobu (bazalka nebo oregano)

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Těstoviny uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu, ale uvařte je o 2 minuty méně, než je uvedeno, aby zůstaly al dente.
2. Mezitím na středně velké pánvi na olivovém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte na kostičky nakrájené papriky a cuketu a restujte, dokud zelenina nezměkne.
3. Přidejte rajčata, oregano nebo bazalku, sůl a pepř. Nechte omáčku na mírném ohni bublat přibližně 10 minut, aby se chutě spojily.
4. V misce smíchejte uvařené těstoviny s rajčatovou omáčkou a polovinou nastrouhané mozzarelly. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody z těstovin.
5. Přeneste směs do pekáčku, posypte zbylou mozzarellou a pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, než sýr na povrchu zezlátne.
6. Před podáváním nechte jídlo chvíli odpočinout. Pak posypte čerstvými bylinkami a podávejte.

Tipy:
- Experimentujte s různými druhy zeleniny podle sezóny nebo vašeho gusta. Dobře se hodí také špenát, brokolice nebo lilek.
- Pro pikantní verzi můžete přidat do omáčky trochu chilli papriček nebo kapku chilli omáčky.
- Pokud máte raději bohatší a intenzivnější chuť, můžete do omáčky přidat lžíci tomatového protlaku.
- Toto jídlo je skvělé i jako zbytkové, chutná dokonce ještě lépe, když chutě mohou do druhého dne "dozrát".