Zapečené těstoviny alla parmigiana recept.
Ingredience:
- 500g těstovin (nejlépe penne nebo rigatoni)
- 700ml pasírovaných rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 300g mozzarelly
- 100g parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá bazalka (několik listů)
- 1 lžička sušeného oregana
Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Těstoviny uvařte al dente podle návodu na balení.
2. Na pánvi na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte prolisovaný česnek a po minutě přidejte pasírovaná rajčata. Osolte, opepřete a přidejte sušené oregano. Nechte rajčatovou omáčku povařit na mírném ohni asi 10 minut.
3. V misce smíchejte uvařené těstoviny s rajčatovou omáčkou.
4. V pekáči vytvořte vrstvy těstovin s omáčkou, posypané nadrobno nakrájenou mozzarellou a parmazánem. Vrstvy opakujte až do vyčerpání ingrediencí. Horní vrstvu posypte hojně sýrem.
5. Zapečte v předehřáté troubě asi 20-25 minut, dokud není sýr zlatavý a bublající.
6. Před podáváním nechte krátce odpočinout. Ozdobte čerstvými listy bazalky.
Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete do omáčky přidat trochu červeného vína.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do omáčky špetku čili vloček.
- Tento recept je flexibilní, do těstovin můžete přidat i další ingredience, jako jsou například grilované lilek nebo cuketa.
- Parmazán strouhejte přímo na těstoviny pro lepší chuť.
- Nezapomeňte kontrolovat těstoviny během vaření, aby byly "al dente", protože se budou dodatečně zapékat v troubě a měly by zůstat křupavé na kousnutí.