Zapečené papriky se šlehačkou recept


Zapečené papriky se šlehačkou recept.

Zapečené papriky se šlehačkou jsou chutným a originálním jídlem, které může být skvělým doplňkem k hlavnímu chodu nebo lehkou večeří. Zde je jednoduchý recept, postup přípravy a užitečné tipy, jak připravit toto jídlo.

- Ingredience
- 4 velké červené papriky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g tvrdého sýra (např. cheddar nebo gouda)
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- Olivový olej

- Recept
1. Předehřejte troubu na 200 °C.
2. Papriky umyjte, rozkrojte je na poloviny a odstraněte semena a bílé části. Položte je na plech pokrytý pečicím papírem, s kůží nahoru, a pokropte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut, dokud kůže lehce nezezlátne a nezačne se od paprik oddělovat.
3. Mezitím na panvi na středním ohni zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na troše olivového oleje. Restujte, dokud nejsou zlatavé.
4. Smetanu lehce osolte, opepřete a přimíchejte sušené oregano a bazalku. Přiveďte k varu a pak nechte na mírném ohni zhoustnout, asi 5 minut.
5. Pečené papriky vyndejte z trouby a nechte chvíli vychladnout. Pak jemně odstraňte kůži.
6. Do každé poloviny papriky rozdělte směs cibule a česneku a zalijte smetanou.
7. Posypte strouhaným sýrem a vraťte do trouby. Pečte dalších 10-15 minut, dokud sýr nezezlátne a nezačne bublat.
8. Podávejte teplé.

- Tipy
- Pro pikantnější variantu můžete do náplně přidat trochu chilli vloček.
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť česneku, můžete použít více stroužků nebo přidat čerstvý česnek přímo do smetanové směsi.
- Tento recept je vhodný i pro vegetariány. Pokud chcete připravit veganskou verzi, použijte rostlinnou smetanu a veganský sýr.
- Papriky můžete před plněním také grilovat místo pečení v troubě, což jim dodá ještě intenzivnější chuť.

Tento recept na zapečené papriky se šlehačkou je jednoduchý a přináší skvělý zážitek z jídla. Experimentujte s různými druhy sýrů nebo přidáním dalších bylinek a koření, abyste našli svou oblíbenou variaci.