Zapečené jáhly s borůvkami recept


Zapečené jáhly s borůvkami recept.

Ingredience:
- 200g jáhel (proso)
- 400ml mléka (může být i rostlinné)
- 2 lžíce medu nebo jiného sladidla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky skořice
- Špetka soli
- 250g čerstvých nebo mražených borůvek
- 1 lžíce másla nebo kokosového oleje pro vymazání formy
- Nasekané ořechy nebo semínka na posypání (volitelné)

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte pekáč máslem nebo kokosovým olejem.
2. Jáhly uvařte podle návodu na obalu, ale použijte mléko místo vody pro krémovější konzistenci. Přidejte špetku soli do vařícího mléka.
3. Smíchejte uvařené jáhly s medem (nebo jiným sladidlem), vanilkovým extraktem a skořicí.
4. Do vymazaného pekáče rozprostřete polovinu jáhlové směsi. Na jáhly rovnoměrně rozložte borůvky. Pokud používáte mražené borůvky, nemusíte je předem rozmrazovat.
5. Přikryjte zbylou jáhlovou směsí a posypte nasekanými ořechy nebo semínky, pokud používáte.
6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut, nebo dokud směs nezhoustne a vrch nezačne zlato-hnědnout.
7. Nechejte chvíli odpočinout před podáváním.

Tipy:
- Pro vegan verzi použijte rostlinné mléko a místo medu sirup z agáve nebo javorový sirup.
- Pokud máte rádi křupavou krustu, můžete posypat vrch hrubě nasekanými ořechy nebo semínky a zapékat posledních 10 minut bez pokličky nebo alobalu.
- Pro extra bohatost chuti můžete do směsi přidat lžíci rozpuštěného másla nebo kokosového oleje.
- Toto jídlo je skvělé jako snídaně nebo jako sladký hlavní chod. Podávejte teplé nebo studené podle preferencí.
- Experimentujte s různými druhy ovoce podle sezóny – místo borůvek můžete použít například jahody, maliny nebo kousky jablka.