Zapečené fazolky se strouhankou recept.
Ingredience: fazolky (mražené nebo čerstvé), cibule, máslo, strouhanka, sůl, pepř, česnek, muškátový oříšek
Recept: Začněte předehřátím trouby na 180 stupňů Celsia. Fazolky omyjte a pokud používáte čerstvé, odstraňte konce. V osolené vodě je povařte asi 5 minut, dokud nezměknou, ale stále jsou křupavé. Mezitím na pánvi rozpusťte trochu másla a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a krátce osmahněte. Fazolky sceďte a smíchejte s osmahnutou cibulí a česnekem. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku pro lepší chuť.
Přendejte směs fazolek do zapékací mísy. Na sucho opražte strouhanku na pánvi dozlatova, poté ji rovnoměrně rozprostřete na vrch fazolek. Kousky másla rozložte na strouhanku, což pomůže vytvořit křupavou kůrčičku po zapékání. Zapékejte v předehřáté troubě 20 až 25 minut, dokud vrch nezíská zlatavou barvu.
Tipy: pro intenzivnější chuť můžete přidat do fazolek smetanu nebo nakrájenou slaninu. Podávejte jako přílohu k masu nebo jako lehký hlavní chod s krajícem chleba.