Zapečené brambory s cuketou a třemi sýry recept.
- Ingredience
- 500 g brambor
- 1 středně velká cuketa
- 100 g tvrdého sýra (např. cheddar)
- 100 g mozzarelly
- 50 g parmezánu
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany pro vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. bazalka nebo tymián)
- Recept
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Brambory a cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Česnek oloupejte a jemně nasekejte.
2. V misce smíchejte smetanu s olivovým olejem, nasekaným česnekem, solí a pepřem. Přidejte nakrájené brambory a cuketu a dobře promíchejte, abyste zajistili, že jsou všechny kousky pokryty směsí.
3. Vezměte zapékací mísu a na její dno rozprostřete třetinu směsi brambor a cukety. Na to rovnoměrně rozprostřete třetinu nastrouhaného tvrdého sýra a mozzarelly. Opakujte tyto vrstvy dvakrát a zakončete vrstvou sýra.
4. Zapékejte v předehřáté troubě přibližně 40-45 minut, než bude povrch zlato-hnědý a brambory měkké.
5. Pět minut před dokončením posypte vrch parmezánem a zapékejte, dokud se nerozteče a nevytvoří krásnou zlatavou kůrčičku.
6. Po vyjmutí z trouby nechte několik minut odpočinout a pak ozdobte čerstvými bylinkami.
- Tipy
- Pro ještě bohatší chuť můžete do smetanové směsi přidat trochu muškátového oříšku.
- Pokud máte raději křupavější povrch, zvýšte teplotu trouby na posledních 10 minut na 200 °C.
- Tento recept je skvělý způsob, jak využít sezónní zeleninu, takže neváhejte experimentovat i s jinými druhy.
- Podávejte jako hlavní chod s jednoduchým zeleninovým salátem nebo jako bohatý přílohu k masu.