Zapečené brambory s brokolicí a smetanou recept


Zapečené brambory s brokolicí a smetanou recept.

Ingredience:
- 500 g brambor
- 300 g brokolice
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g strouhaného sýra (mozzarella nebo gouda)
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek (volitelně)
- olivový olej

Recept:
1. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Brokolici rozeberte na menší růžičky. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
2. V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu, přidejte plátky brambor a vařte asi 5 minut. Poté přidejte brokolici a vařte společně ještě 3 minuty. Následně scedíte.
3. Předehřejte troubu na 180°C. Vezměte zapékací mísu a lehce ji potřete olivovým olejem.
4. V misce smíchejte smetanu, strouhaný sýr (nechte trochu na posypání), česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek. Tuto směs pak promíchejte s odkapanými bramborami a brokolicí.
5. Směs přemístěte do zapékací mísy a rovnoměrně rozprostřete. Posypte zbytkem sýra.
6. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud vrch nezhoustne a nezíská zlatavou barvu.
7. Nechte zapečené brambory s brokolicí a smetanou několik minut odpočinout před podáváním.

Tipy:
- Pro zpestření chuti můžete přidat nakrájenou slaninu nebo kuřecí prsa nakrájená na malé kousky. Přidejte je do směsi společně s brokolicí a bramborami.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do smetanové směsi trochu mletého chilli nebo pár kapek tabasco.
- Ujistěte se, že jsou brambory nakrájené dostatečně tenko, aby se dobře upekly a byly měkké.
- Tento recept je skvělý i jako příloha k masu, například k pečenému kuřeti nebo vepřovému.