Zapečené artyčoky v rajčatové omáčce recept


Zapečené artyčoky v rajčatové omáčce recept.

Ingredience potřebné pro zapečené artyčoky v rajčatové omáčce zahrnují čerstvé artyčoky, olivový olej, sůl, pepř, česnek, cibuli, plechovku rajčat v kusech nebo pasírovaných rajčat, čerstvou bazalku, parmazán a možná trochu červeného vína pro zvýraznění chuti.

Recept začne přípravou artyčoků. Nejprve je očistěte, odstraňte tvrdé vnější listy a ořízněte špičky. Artyčoky pak překrojte na poloviny a vyjměte "chlupatou" část ve středu. Artyčoky pak povařte v mírně osolené vodě asi 15 minut, dokud nejsou měkké, ale stále pevné. V mezidobí na pánvi na olivovém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a přidáte rozdrcený česnek. Po chvíli přidejte rajčata, sůl, pepř a trochu červeného vína. Vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte nasekanou bazalku a před podáváním ještě chvilku provařte.

Artyčoky rozložte v zapékací míse řeznou stranou nahoru a zalijte připravenou rajčatovou omáčkou. Vše posypte strouhaným parmazánem a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 20-25 minut, dokud sýr není zlatavý a bublající.

Jako tip: Aby byly artyčoky krásně měkké a šťavnaté, nezapomeňte je před zapékáním dobře uvařit. Pokud máte k dispozici čerstvé artyčoky, určitě je použijte, ale v období, kdy nejsou dostupné, můžete použít i konzervované. Jen je nejprve dobře opláchněte. Pokud chcete receptu dodat více sytosti, můžete přidat mleté maso do rajčatové omáčky a vytvořit tak bohatší verzi tohoto jídla.