Žampiony s bylinkovou omáčkou recept.
Chcete-li připravit žampiony s bylinkovou omáčkou, budete potřebovat následující ingredience:
- 500 g žampionů
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany na vaření
- 1 svazek čerstvých bylinek (petržel, tymián, bazalka)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 1 lžička citronové šťávy
Recept na přípravu žampionů s bylinkovou omáčkou:
1. Žampiony důkladně očistěte a nakrájejte na plátky.
2. Česnek oloupejte a jemně nasekejte.
3. Čerstvé bylinky omyjte, osušte a nasekejte na jemno.
4. Na pánvi rozehřejte olivový olej a na středním ohni osmahněte žampiony dokud nezměknou, asi 5-7 minut.
5. Přidejte nasekaný česnek k žampionům a restujte další 1-2 minuty, dokud česnek nezačne vonět.
6. Přilijte smetanu, přidávte nasekané bylinky, sůl a černý pepř. Promíchejte a nechte na mírném ohni vařit, dokud omáčka mírně nezhoustne, asi 10 minut.
7. Nakonec přimíchejte citronovou šťávu pro zvýraznění chuti.
Tipy pro dokonalý výsledek:
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete do omáčky přidat trochu suchého bílého vína a nechat alkohol vyvařit před přidáním smetany.
- Pro zjemnění chuti můžete použít směs poloviny smetany a poloviny vývaru.
- Pokud chcete jídlo ozvláštnit, doporučujeme přidat místo čerstvé části bylinek i trochu sušených bylinek, které uvolní své aroma během vaření.
- Toto jídlo skvěle doplní opečený chléb nebo lehká rýže.
- Nezapomeňte na finální ochutnání a případné doladění chuti solí a pepřem před podáváním.