Žampiony s bylinkami recept.
Ingredience:
- 500 g žampionů
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
- směs čerstvých bylinek (např. petržel, tymián, rozmarýn), nasekané
- 1 lžíce citronové šťávy
Recept:
1. Žampiony důkladně očistěte a nakrájejte na plátky.
2. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě.
3. Přidejte nasekaný česnek a restujte asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
4. Přidejte žampiony, osolte, opepřete a smažte, dokud nejsou žampiony zlatavé a veškerá voda, kterou pustí, se nevyvaří, asi 8-10 minut.
5. Přidejte nasekané bylinky a citronovou šťávu, promíchejte a smažte ještě asi 2 minuty.
6. Podávejte ihned, nejlépe jako přílohu ke grilovanému masu nebo jako samostatný pokrm s čerstvým pečivem.
Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do žampionů trochu chilli vloček.
- Tento recept je flexibilní, můžete použít jakékoli bylinky, které máte k dispozici nebo které máte nejraději.
- Žampiony můžete také připravit na grilu. Jednoduše je namažte olejem smíchaným s bylinkami a grilujte na alobalu nebo speciální grilovací misce, dokud nejsou měkké a zlatavé.
- Pro vegetariánskou variantu může být tento pokrm podáván s pečenou zeleninou nebo jako náplň do sendvičů.