Žampiony plněné s olivovým olejem a nivou recept.
Ingredience:
- 500 g žampionů
- 150 g nivy (nebo jiného modrého sýra)
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- čerstvé bylinky (např. petrželka nebo tymián)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Žampiony očistěte měkkým kartáčkem nebo navlhčeným papírovým ubrouskem. Odstraňte nožičky, ty si nechte stranou. Kloboučky žampionů dejte do pekáčku.
3. Nožičky žampionů jemně nakrájejte. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno.
4. Na pánvi na středním ohni rozehřejte lžíci olivového oleje. Přidejte cibuli a česnek, osmažte dozlatova. Přidejte nakrájené nožičky žampionů, osmažte do měkka. Ochutnejte solí a pepřem.
5. Směs nechte mírně vychladnout a pak smíchejte s rozdrobenou nivou. Tuto směs použijte k naplnění kloboučků žampionů.
6. Naplněné žampiony pokapejte zbylým olivovým olejem a posypte čerstvými bylinkami.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 15-20 minut nebo dokud nejsou žampiony měkké a niva pěkně roztečená.
Tipy:
- Pro extra křupavost můžete na naplněné žampiony přidat trochu strouhanky nebo parmezánu před pečením.
- Pokud chcete, aby byla náplň kremovější, můžete do směsi přidat trochu smetany nebo mascarpone.
- Experimentujte s bylinkami podle vaší chuti, dobře funguje i směs několika bylinek.
- Servírujte s čerstvým salátem jako lehkou večeři nebo jako předkrm na oslavě.