Žampionový krém s krutony recept.
- Ingredience
**Pro žampionový krém:**
- 500 g čerstvých žampionů
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo pažitka)
**Pro krutony:**
- 4 plátky bílého pečiva
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl
- Česnekový prášek (volitelně)
- Recept
1. Čistě omyjte žampiony a nakrájejte je na plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
2. V hluboké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Přidejte cibuli a česnek, osmahněte do zlatova.
3. Přidejte nakrájené žampiony a vařte, dokud nezměknou a neuvolní vodu.
4. Přilijte zeleninový vývar a nechte přejít varem. Snížte teplotu a vařte asi 10 minut.
5. Směs rozmixujte ponorným mixérem do hladkého krému.
6. Vraťte krém do hrnce, přilijte smetanu a promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
7. Pro krutony pečivo nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte kostičky pečiva. Opečte je dozlatova, občas promíchejte. Ochutnejte solí a česnekovým práškem.
8. Žampionový krém podávejte teplý s krutony a ozdobte čerstvými bylinkami.
- Tipy
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat mix lesních hub nebo experimentovat s různými druhy žampionů.
- Krém bude ještě krémovější, pokud použijete část vývaru nahrazenou mlékem nebo smetanou.
- Krutony můžete ochutit různými kořeními podle vaší chutě, například paprikou, tymiánem nebo rozmarýnem.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do krému trochu chilli vloček nebo čerstvého chilli.