Žampiónový koláč recept.
Žampiónový koláč je vynikající předkrm nebo hlavní chod pro milovníky hub. Tento lahodný koláč kombinuje jemnou chuť žampionů s bohatým krémovým základem a křupavým těstem. Zde je, jak ho připravit.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 125 g studeného másla
- 1 vejce
- 3 lžíce studené vody
- Sůl
- 500 g žampionů
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g tvrdého sýra (např. eidam)
- 2 vejce
- Petržel nebo čerstvý tymián na ozdobu
- Pepř
Recept:
1. Připravte si těsto. V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte nakrájené studené máslo a zpracujte v těsto. Přidejte vejce a vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinové fólie a dejte chladit do lednice na 30 minut.
2. Mezitím si připravte náplň. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte. Na pánvi rozehřejte olivový olej a restujte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a žampiony, osolte, opepřete a restujte, dokud nezmizí veškerá voda.
3. Předehřejte troubu na 180 °C.
4. Vyválejte těsto na pomoučeném povrchu na kruh o velikosti vaší formy na koláč. Těsto vložte do formy, vytvořte okraje a dno propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě 10 minut.
5. Ve velké misce smíchejte smetanu, vejce, nastrouhaný sýr, sůl a pepř. Přidejte restované žampiony a vše důkladně promíchejte.
6. Tuto směs nalijte na předpečené těsto. Pečte v troubě dalších 25 minut nebo dokud náplň neztuhne a povrch nezpění.
7. Před podáváním nechte koláč chvíli odpočinout. Ozdobte čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete do náplně přidat i trochu slaniny nebo šunky.
- Experimentujte s různými druhy sýrů pro změnu chuti.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do náplně trochu chilli nebo čerstvého jalapeňos.
- Tento koláč je výborný jak teplý, tak studený, takže je ideální i na piknik nebo jako svačina na cesty.