Žampionová polévka s koprem recept.
**Ingredience:**
400 g čerstvých žampionů
1 středně velká cibule
2 stroužky česneku
50 g másla
2 lžíce mouky
1 l vývaru (hovězího nebo zeleninového)
200 ml smetany na vaření
Čerstvý kopr
Sůl
Černý pepř
**Recept:**
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
2. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a přidejte cibuli s česnekem. Osmažte dozlatova.
3. Přidejte nakrájené žampiony a vařte, dokud nevypustí vodu.
4. Posypejte moukou a dobře promíchejte. Vařte asi minutu, aby se mouka zpěnila.
5. Pomalu přilévejte vývar a míchejte, dokud nezískáte hladkou směs.
6. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte pod pokličkou asi 15 minut, dokud nejsou žampiony měkké.
7. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci.
8. Přilijte smetanu, osolte, opepřete a přidejte nasekaný kopr. Přiveďte opět k varu.
9. Před podáváním nechte polévku chvíli odstát, aby se spojily chutě.
**Tipy:**
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete použít mix divokých hub nebo přidat pár sušených hřibů, které předtím namočíte ve vodě.
- Pokud máte rádi hustější polévky, můžete do ní přidat bramboru nakrájenou na malé kostičky. Přidejte ji společně se žampiony.
- Čerstvý kopr můžete nahradit pažitkou nebo petrželkou pro odlišnou chuť.
- K polévce výborně chutná čerstvý chléb nebo toastový chléb opečený s trochou česneku.