Žampionová polévka recept.
Ingredience:
- 500 g čerstvých žampionů
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Pažitka nebo petrželka na ozdobu
- 1 lžíce citronové šťávy (volitelně)
Recept:
1. Žampiony důkladně očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
2. V hrnci rozehřejte máslo a na něm zpěňte nakrájenou cibuli, dokud nezezlátne. Přidejte česnek a restujte další 1 minutu.
3. Přidejte nakrájené žampiony a restujte je, dokud nezačnou pustit vodu a ta se částečně neodpaří, přibližně 5-7 minut.
4. Přisypejte mouku a za stálého míchání ji s žampiony smažte asi 2 minuty. Tím vytvoříte základ pro zahuštění polévky.
5. Postupně přilévejte vývar, stále míchejte, aby se předešlo tvorbě hrudek. Jakmile přidáte veškerý vývar, nechte polévku asi 10 minut povařit na mírném ohni.
6. Poté část polévky (podle preferované konzistence) rozmixujte ponorným mixérem. Vrátit zpět do hrnce.
7. Přilijte smetanu, promíchejte a dochuťte solí, čerstvě mletým černým pepřem a případně citronovou šťávou pro zvýraznění chuti. Nechte polévku ještě krátce prohřát, ale nevařit.
8. Polévku podávejte teplou, ozdobenou nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
Tipy:
- Pokud máte rádi houbovější chuť, část žampionů nahraďte lesními houbami.
- Pro veganskou verzi polévky použijte rostlinné máslo a smetanu.
- Pro pikantnější variantu přidejte do polévky špetku chilli nebo cayenského pepře.
- Citronová šťáva dodá polévce lehkou a svěží chuť, ale je zcela volitelná. Experimentujte podle vlastního gusta.