Zamotaný chleba recept


Zamotaný chleba recept.

Ingredience:

- 500g hladké mouky
- 1 balíček suchého droždí (7g)
- 1 lžička soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 300ml vlažné vody
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce mleté skořice
- 100g rozinek
- 1 vejce (na potření)
- 1 lžíce vody (na potření)

Recept:

1. Ve velké míse smíchejte mouku, suché droždí a sůl.
2. V jiné nádobě smíchejte vlažnou vodu, olivový olej a med. Tuto směs přidejte k suchým ingrediencím a promíchejte, dokud se nevytvoří těsto.
3. Přeneste těsto na pomoučenou pracovní plochu a hněte asi 10 minut, nebo dokud není těsto hladké a pružné.
4. V míse, kterou jste vymazali olivovým olejem, nechte těsto kynout pod kuchyňskou utěrkou na teplém místě asi 1 hodinu, nebo dokud nedoroste na dvojnásobek své velikosti.
5. Po vykynutí těsto rozválejte na obdélníkový plát. Rozetřete po něm mletou skořici a posypte rozinkami.
6. Plát těsta pečlivě srolujte podél delší strany, abyste vytvořili dlouhý válec.
7. Válec poté zkrouťte jako lanovku, aby vznikl 'zamotaný' efekt. Formu na chleba vymažte olivovým olejem a vložte do ní připravené těsto.
8. Nechte těsto ještě asi 30 minut kynout na teplém místě.
9. Předehřejte troubu na 180°C.
10. Vejce rozšlehejte s lžící vody a těsto potřete. Tím dosáhnete krásného lesku.
11. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, nebo dokud není chleba zlato-hnědý a při poklepání na dno zní dutě.
12. Nechte chleba vychladnout na mřížce před podáváním.

Tipy:

- Pokud máte raději sladší chleba, můžete přidat více medu nebo rozinek.
- Pro zajímavou variaci můžete do těsta vmíchat i jiné sušené ovoce nebo ořechy.
- Chleba je ideální podávat teplý s máslem nebo jako doplněk k sýrům.
- Pokud nejste fanoušci skořice, můžete ji vynechat nebo nahradit jiným kořením, například kardamomem.