Zámecký perník recept


Zámecký perník recept.

Zámecký perník je tradiční česká pochoutka, která oslňuje svou bohatou chutí a vůní. Tento úžasný dezert je ideální k podávání při zvláštních příležitostech nebo jako luxusní mlsání k odpolední kávě.

- Ingredience:

- 500 g hladké mouky
- 200 g cukru moučka
- 1 balíček perníkového koření
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 150 g másla
- 250 ml mléka
- 2 velké vejce
- 150 g medu
- 100 g mletých ořechů (volitelně)
- Povrch:
- 100 g hořké čokolády
- 30 g másla

- Recept:

1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr moučka, perníkové koření a jedlou sodu.
3. V malém hrnci rozehřejte másla s medem a mlékem, dokud se másloneroztopí a směs se spojí. Nenechte vařit.
4. Rozehřátou směs vlijte do suchých ingrediencí a dobře promíchejte.
5. Poté přidejte vejce a mleté ořechy (pokud používáte) a důkladně promíchejte, dokud nebude těsto hladké.
6. Vymažte formu na pečení máslem a vysypte moukou. Přeneste do ní těsto a rozprostřete rovnoměrně.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, nebo dokud nevykazuje perník pevnost a tester vložený do středu vyjde čistý.
8. Nechte perník vychladnout ve formě.
9. Pro polevu rozpusťte hořkou čokoládu s máslem ve vodní lázni a rovnoměrně rozetřete po vychladlém perníku.
10. Nechte polevu ztuhnout, než perník nakrájíte a podáváte.

- Tipy:

- Perníkové koření si můžete připravit sami smícháním skořice, hřebíčku, zázvoru, muškátového oříšku a kardamomu.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat kandované ovoce nebo rozinky namočené v rumu.
- Pokud máte raději méně sladký perník, můžete snížit množství cukru.
- Perník je často chutnější druhý nebo třetí den, protože chutě se prolnou a uleží. Pokud máte čas, nechte ho odpočinout den nebo dva před podáváním.

Příprava tohoto zámeckého perníku může být skvělým způsobem, jak strávit odpoledne v kuchyni a vytvořit něco, co potěší nejen vás, ale i vaše blízké. Užijte si pečení a následné pochutnávání!