Zajíc s česnekem recept.
Ingredience:
- 1 celý zajíc (asi 1,5–2 kg)
- 10 stroužků česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce sušeného tymiánu nebo rozmarýnu
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 500 ml kuřecího vývaru
- 100 ml bílého vína
Recept:
1. Zajíce očistěte a osušte papírovými ručníky. Celého zajíce naporcujte na menší kusy.
2. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
3. V hluboké pekáči nebo na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte kusy zajíce a opečte je ze všech stran dozlatova. Během opékání osolte a opepřete dle chuti a přidejte česnek a bylinky.
4. K zajíci přidejte nakrájenou mrkev a cibuli. Vše orestujte do změknutí zeleniny.
5. Zalijte bílým vínem a povařte, dokud se většina alkoholu neodpaří.
6. Přilijte kuřecí vývar tak, aby byly kusy zajíce ponořené. Přiveďte k varu, pak pokryjte a snižte teplotu. Dušte na mírném ohni nebo v předehřáté troubě na 160°C asi 2 až 2,5 hodiny, dokud maso není měkké.
7. Hotový zajíc by měl být krásně měkký. Podle potřeby upravte dochucení solí a pepřem.
Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat do pekáče kromě mrkve a cibule také kousky petržele nebo celeru.
- Pokud máte rádi omáčky, můžete po uvaření zajíce vyjmout maso a zeleninu a omáčku zahustit směsí másla a mouky, aby byla krémovější.
- Tento recept je výborný i s divokým králíkem místo zajíce.
- Podávejte s hladkou kaší, pečenými bramborami nebo čerstvým chlebem, který skvěle doplňuje omáčku.