Zajíc celý perníkový recept.
Na přípravu celého perníkového zajíce budete potřebovat následující ingredience
mouka pšeničná 500 g
cukr moučka 150 g
med 150 g
vejce 1 kus
máslo 120 g
soda bikarbona 1 čajová lžička
perníkové koření 3 čajové lžičky
citrónová kůra 1 čajová lžička
Na glazuru
bílek 1 kus
cukr moučka 250 g
Postup přípravy
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů Celsia. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo s medem. V míse smíchejte mouku, cukr moučka, perníkové koření, sodu bikarbonu a citronovou kůru. Přidejte rozpuštěné máslo s medem a vejce. Vše důkladně zpracujte do hladkého těsta, které poté nechte alespoň hodinu odpočinout v chladu.
Po odpočinku těsto vyválejte na pomoučněném válu na tloušťku přibližně 0,5 cm. Pomocí formičky nebo podle vlastní šablony vykrojte zajíce. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem přibližně 10 - 12 minut dozlatova.
Zatímco se zajíc peče, připravte si bílkovou glazuru. Bílek vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte cukr moučka, dokud nezískáte hustou glazuru. Po upečení nechte zajíce úplně vychladnout a poté je ozdobte připravenou glazurou. Můžete vytvořit oči, fousky nebo další detaily podle vaší fantazie.
Tipy pro dokonalý perník
Přidejte do těsta kousky kandovaného ovoce nebo ořechy pro zajímavější chuť.
Místo citronové kůry můžete použít pomerančovou pro jemnější aroma.
Pokud chcete zajíce udělat barevné, přidejte do glazury potravinářské barvivo.
Nezapomeňte, že perník dále ztvrdne po upečení, takže jej nepečte příliš dlouho, aby nebyl příliš tvrdý.
Perníkového zajíce můžete také použít jako dekorativní prvek nebo dárek.