Zabijačkový guláš recept


Zabijačkový guláš recept.

Zabijačkový guláš je tradiční pokrm, který pochází z období zabijaček a je velmi oblíbený v české a slovenské kuchyni. Jeho příprava se může mírně lišit podle regionálních nebo rodinných tradic, ale základní principy jsou obvykle stejné. Zde je jeden ze základních receptů.

Ingredience:
- 500g vepřového masa (nejlépe plec nebo krk)
- 2 střední cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžičky papriky (sladké)
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce worcesterské omáčky (nepovinné)
- Sůl a pepř podle chuti
- Voda nebo vývar
- (Nepovinné: 1 zelená paprika a 1 rajče pro zjemnění chuti)

Recept:
1. Na velkém hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte sádlo nebo olej. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne a nezačne se zlatit.
2. Přidáte na kostky nakrájené maso a osmahněte ho ze všech stran dozlatova.
3. K masu přidejte nadrobno nakrájený česnek, papriku, majoránku a kmín. Promíchejte a nechte chvíli spolu osmahnout.
4. Zasypejte moukou a dobře promíchejte, aby se maso obalilo.
5. Přidejte rajčatový protlak a worcesterskou omáčku, znovu promíchejte.
6. Podlijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Osolte, opepřete a přiveďte k varu.
7. Jakmile začne guláš vařit, snižte teplotu, pokličkou zakryjte a na mírném ohni dusíte asi 1,5 hodiny, dokud maso není měkké. Občas promíchejte a podle potřeby přilévejte vodu nebo vývar.
8. Před koncem vaření můžete přidat nakrájenou zelenou papriku a rajče pro zjemnění chuti.
9. Guláš dochuťte podle potřeby solí, pepřem a případně dalšími kořeními.

Tipy:
- Guláš je často ještě lepší druhý den, kdy se chutě dokonale spojí.
- Podávejte s kyselou okurkou, čerstvým chlebem nebo knedlíky.
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat kousek uzeného masa nebo použít místo vody uzený vývar.
- Pokud preferujete hustší guláš, můžete na konci vaření přidat trochu rozpuštěného škrobu smíchaného s vodou a krátce provařit.

Pamatujte, že klíčem k dobrému guláši je pomalé vaření, díky kterému maso zůstane šťavnaté a chutě se krásně propojí.