Zabijačková polévka recept


Zabijačková polévka recept.

Zabijačková polévka je tradiční české jídlo, které se tradičně připravuje v období zabíjaček. Jedná se o hustou a výživnou polévku, která využívá různé produkty z prasečího masa a další ingredience. Zde je základní recept na přípravu zabijačkové polévky společně s několika tipy, jak dosáhnout její nejlepší chuti.

Ingredience:
- 500 g prasečích jater
- 300 g prasečích srdcí
- 200 g prasečích ledvinek
- 150 g prasečího mozku
- 2 střední cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 kus celeru
- 4 stroužky česneku
- 2 litry vývaru (nejlepší je použít domácí vývar z kostí a masa)
- 2 lžíce sádla
- 1 lžička majoránky
- Sůl a pepř podle chuti
- Hladká mouka pro zahuštění
- Pár kapek octa nebo citronové šťávy pro dochucení

Recept:
1. Nejprve očistěte a nakrájejte vnitřnosti na malé kousky. Důkladně je omyjte a nechte okapat.
2. Na sádle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Přidejte nadrobno nasekaný česnek a krátce orestujte.
3. Přidejte nakrájené vnitřnosti a na kousky nakrájenou zeleninu. Vše promíchejte a restujte několik minut.
4. Přilijte vývar, přiveďte k varu a pak snižte teplotu. Přidejte majoránku, sůl a pepř. Vařte na mírném ohni asi 1 hodinu, dokud nejsou všechny ingredience měkké.
5. Pokud je polévka příliš řídká, můžete ji zahustit malým množstvím mouky rozmíchané ve vodě. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
6. Na závěr ochutnejte a případně dochuťte octem nebo citronovou šťávou pro zvýraznění chuti.

Tipy pro dokonalou zabijačkovou polévku:
- Kvalita vývaru je klíčová, pokud máte možnost, vždy použijte domácí vývar.
- Nebojte se experimentovat s množstvím a druhy vnitřností, každý má rád něco trochu jiného.
- Majoránka dodá polévce typickou chuť, ale můžete přidat i další bylinky dle vašeho výběru.
- Pokud máte raději jemnější texturu polévky, můžete část vnitřností a zeleniny rozmixovat tyčovým mixérem přímo v hrnci.
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo pečivem.

Tato zabijačková polévka bude skvělým způsobem, jak využít různé části prasete a zároveň si pochutnat na tradičním českém jídle.