Vynikající zeleninová polévka recept.
Vynikající zeleninová polévka je skvělým způsobem, jak dostat do svého jídelníčku více zeleniny. Je to jednoduchý, zdravý a velmi chutný pokrm, který může být připraven různými způsoby podle toho, co máte zrovna doma nebo co máte rádi. Zde je základní recept, který můžete podle chuti upravit.
**Ingredience:**
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 stonky celeru, nakrájené
- 1 malá cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 malý petrželový kořen, nakrájený na kostičky (nepovinné)
- 400 g plechovka nakrájených rajčat
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 hrnek zmrazeného hrášku nebo zelené fazolky
- 1 hrnek malých těstovin nebo rýže (nepovinné)
**Recept:**
1. V velkém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud nezměknou, asi 2-3 minuty.
2. Přidejte mrkev, celer, cuketu a petrželový kořen. Restujte, dokud zelenina nezačne být měkká, asi 5 minut.
3. Přidejte plechovku rajčat, zeleninový vývar, tymián a oregano. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř. Přiveďte k varu.
4. Snížte teplotu a nechte polévku pomalu vařit pod pokličkou asi 20 minut.
5. Přidejte hrášek (nebo fazolky) a těstoviny nebo rýži, pokud používáte. Vařte dalších 10-15 minut, nebo dokud nejsou těstoviny měkké.
6. Polévku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
**Tipy:**
- Tuto polévku můžete udělat ještě výživnější přidáním listové zeleniny, jako je špenát nebo kale, v posledních 5 minutách vaření.
- Pokud máte rádi pikantnější polévky, přidejte do polévky čerstvý nebo sušený chilli papričku.
- Tuto polévku lze skvěle využít pro zbytky zeleniny, které máte v lednici.
- Polévku můžete servírovat s kousky chleba nebo sýrem na posypání.
- Polévka se dá skvěle zmrazit, takže si můžete připravit větší množství a mít ji připravenou na později.