Vynikající pizza recept.
Ingredience pro vynikající pizzu:
Těsto:
- 500 g pšeničné mouky
- 250 ml vlažné vody
- 1 balíček suchého droždí (7 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky cukru
Omáčka:
- 400 g konzervovaných rajčat v kouscích
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř, bazalka a oregáno podle chuti
Topping:
- 200 g mozzarelly
- 100 g šunky
- 100 g čerstvých žampionů
- Čerstvá bazalka
- Jakékoli další ingredience podle chuti (olivy, artičoky, slanina, atd.)
Recept:
1. V míse smíchejte mouku, droždí, sůl a cukr. Přidejte vlažnou vodu a olivový olej a hněťte, dokud těsto není hladké a pružné. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody, je-li příliš lepkavé, přidejte mouku. Nechte těsto na teplém místě kynout alespoň 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2. Mezitím připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm jemně nasekaný česnek. Přidejte rajčata, sůl, pepř, bazalku a oregáno. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Nechte ji vychladnout.
3. Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na dvě koule. Každou kouli vyválejte na pomoučněném povrchu na kruh o průměru cca 30 cm. Přeneste na pečicí papír.
4. Na těsto rovnoměrně rozetřete omáčku. Přidejte na plátky nakrájenou mozzarellu, šunku a plátky žampionů. Můžete přidat i další ingredience podle chuti.
5. Pečte v předehřáté troubě na 250 °C asi 10-15 minut, dokud není okraj křupavý a sýr zlatavě bublá.
6. Po upečení ozdobte čerstvou bazalkou a ihned podávejte.
Tipy pro dokonalou pizzu:
- Pro křupavější a vzdušnější těsto nechte těsto kynout co nejdéle, ideálně přes noc v lednici.
- Pokud máte k dispozici, použijte kamen na pizzu pro ještě křupavější spodní část.
- Nebojte se experimentovat s toppingy, pizza je výborná s různými druhy sýrů, zeleniny nebo dokonce s ovocem jako je ananas.
- Před pečením těsto důkladně propíchejte vidličkou, aby se během pečení nevytvářely velké bubliny.