Vydatná fazolovice recept.
Ingredience:
- 500 g fazolí (nejlépe bílých)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 100 g uzeného masa nebo klobásy
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 2 bobkové listy
- sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce oleje
- 2 litry vody nebo vývaru
Recept:
1. Fazole namočte přes noc do vody. Následující den vodu slijte a fazole propláchněte.
2. Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, nechte chvíli zpěnit.
3. Přidejte na kostičky nakrájené uzené maso nebo klobásu, restujte, dokud se maso lehce neosmaží.
4. Do hrnce přidejte fazole, zalijte vodou nebo vývarem. Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev a petržel, bobkové listy, papriku, majoránku, sůl a pepř.
5. Vařte na mírném ohni, dokud nejsou fazole měkké, obvykle asi 1,5 až 2 hodiny. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
6. Po uvaření odstraňte bobkové listy a podávejte.
Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do fazolovice trochu chilli papričky nebo pár kapek tabaska.
- Fazolovici můžete zahustit rozmačkáním několika fazolí přímo v hrnci.
- Pro bohatší chuť můžete přidat kousek sušeného houby nebo lžíci rajčatového protlaku.
- Fazolovice chutná ještě lépe druhý den, kdy se chutě krásně propojí.
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo s krajícem chleba opečeným na pánvi pro křupavý doplněk.