Vydatná česnečka z uzených žeber recept.
Ingredience:
- 500 g uzených žeber
- 2 l vody
- 5 stroužků česneku
- 2 velké brambory
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 bobkový list
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 1-2 lžíce hladké mouky (pro zahuštění)
- 1 vejce (volitelně, pro zjemnění polévky)
- Majoránka na ozdobu
- Chléb nebo housky na podávání
Recept:
1. Uzená žebra důkladně omyjte a vložte do velkého hrnce. Přidejte 2 litry vody a vařte na mírném ohni asi 1 hodinu, než se maso začne oddělovat od kostí. Během vaření odstraňujte pěnu, která se vytváří na povrchu.
2. Mezitím si oloupejte a nakrájejte brambory na kostičky, cibuli nadrobno a česnek nasekejte nebo vytlačte.
3. Když jsou žebra měkká, vyjměte je z vývaru, oddělte maso od kostí a maso nakrájejte na malé kousky. Maso vraťte zpět do hrnce.
4. Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a restujte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek, kmín a bobkový list a restujte ještě minutu.
5. Restovanou směs přidejte do hrnce spolu s nakrájenými bramborami. Osolte, opepřete a vařte, dokud nejsou brambory měkké.
6. Ve sklenici rozmíchejte mouku s trochou vody a přilijte do hrnce pro zahuštění polévky. Vařte ještě asi 5 minut.
7. Pokud chcete polévku zjemnit, přidejte vejce rozšlehané ve trošce studené vody a pomalu ho vmíchejte do polévky.
8. Polévku dochuťte majoránkou, případně další solí a pepřem podle chuti.
9. Podávejte horkou s čerstvým chlebem nebo houskami.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete k vodě přidat trochu piva nebo tmavého piva.
- Česnečku můžete ozvláštnit přidáním nakládané zeleniny při podávání.
- Pokud máte rádi hustší polévky, přidejte více mouky nebo použijte rozpuštěné brambory pro přirozené zahuštění.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do polévky přidat smetanu nebo zakysanou smetanu.
- Nezapomeňte polévku nechat chvíli odstát, aby se chutě dobře spojily.