Vydatná česnečka recept.
- Ingredience:
- 5 stroužků česneku
- 1 větší brambora
- 1 cibule
- 100 g šunky nebo uzeného masa
- 1 l vývaru (hovězího nebo kuřecího)
- 2 vejce
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- Majoránka
- Sůl a pepř
- Petrželka na posypání
- Chléb nebo topinky na podávání
- Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a najemno nakrájejte. Bramboru oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
2. Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezezlátne. Přidejte česnek a krátce osmahněte, aby se uvolnily aroma.
3. Přidejte nakrájenou šunku nebo uzené maso a orestujte.
4. Zaprašte hladkou moukou a míchejte, dokud se směs nezačne lepit na dno pánve.
5. Postupně přilévejte vývar, stále míchejte, aby se předešlo vzniku hrudek.
6. Přidejte nakrájenou bramboru a nechte vařit, dokud nebude brambora měkká.
7. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo na čtvrtiny.
8. Polévku ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
9. Do hotové polévky přidejte nakrájená vejce a nechte je v polévce prohřát.
10. Polévku podávejte posypanou nasekanou petrželkou a s křupavým chlebem nebo topinkami.
- Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte do polévky trochu chilli nebo ostrou papriku.
- Česnečku můžete zahustit i kouskem chleba přidaným přímo do polévky během vaření. Chléb se rozvaří a polévku přirozeně zahustí.
- Pro voňavější a plnější chuť můžete do polévky přidat na závěr vaření pár kapek kvalitního olivového oleje.
- Tato polévka je skvělá na posílení imunity během chladných měsíců, nebojte se tedy s česnekem opravdu nešetřit.