Výborný jahodový dort recept.
Pro výrobu výborného jahodového dortu budete potřebovat následující ingredience
mouka pšeničná hladká 250 gramů
cukr krupice 200 gramů
vejce 4 kusy
prášek do pečiva 2 čajové lžičky
máslo 100 gramů
mléko 100 ml
jahody 500 gramů
vanilkový cukr 1 sáček
smetana ke šlehání 200 ml
želatina 1 balení
Recept na přípravu jahodového dortu
1. Nejprve si připravte formu na dort, kterou vymažte máslem a vysypte moukou. Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
2. Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte rozpuštěné máslo a mléko a dobře promíchejte. Postupně přidávejte směs mouky a míchejte, dokud nebude těsto hladké.
3. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 25 minut. Upečený korpus nechte úplně vychladnout.
4. Mezitím si připravte náplň. Jahody omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Několik celých jahod nechte na ozdobu. Želatinu připravte podle návodu na obalu.
5. Smetanu s vanilkovým cukrem vyšlehejte do tuha. Vmíchejte připravenou želatinu a nakrájené jahody.
6. Korpus rozřízněte na poloviny a spodní část nasypte jahodovou směsí. Přiklopte druhou polovinou korpusu a celý dort dejte alespoň na 3 hodiny ztuhnout do lednice.
7. Dort ozdobte zbylými celými jahodami a podle chuti můžete přidat i trochu šlehačky či listy máty.
Tipy pro dokonalý jahodový dort
Pokud chcete, aby byl váš dort ještě jahodovější, přidejte do těsta před pečením pár nakrájených jahod.
Pro extra vlhkost můžete korpus po upečení a vychladnutí pokropit trochou jahodového sirupu nebo likéru.
Pokud máte rádi křupavou texturu, posypte vrchní část dortu před pečením hrubě nasekanými mandlemi.
Dort můžete také dozdobit čerstvými listy máty nebo citronovou kůrou pro zvýraznění chuti.