Výborný chléb, který se vždy povede recept.
K výrobě chleba, který se vždy povede, budete potřebovat následující ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 350 ml vlažné vody
- 1 lžička soli
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžíce olivového oleje
Recept:
1. V míse promíchejte hladkou mouku, sůl a sušené droždí.
2. Přidejte vlažnou vodu a olivový olej. Míchejte dřevěnou vařečkou, dokud se těsto nezačne spojovat.
3. Přendejte těsto na pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné.
4. Mírně olejte mísu, vložte do ní těsto, zakryjte čistým ručníkem a nechte v teplém prostředí kynout asi hodinu, nebo dokud těsto nenasákne (vzroste na dvojnásobný objem).
5. Po vykynutí těsto ještě jednou krátce propracujte a vložte do formy na chléb nebo na plech vyložený pečicím papírem ve tvaru, jaký preferujete.
6. Nechte těsto na teplém místě ještě asi 30 minut kynout.
7. Pečte v předehřáté troubě na 220 °C po dobu 30 - 35 minut, nebo dokud chléb nezní dutě, když na něj poklepete ze spodu.
8. Po upečení chléb vyjměte z formy a nechte ho vychladnout na mřížce.
Tipy:
- Pro aromatický chléb přidejte do těsta bylinky, jako je rozmarýn nebo tymián.
- Pro křupavější kůrku můžete do trouby na dno umístit malou nádobu s vodou, která při pečení vytvoří páru.
- Pokud chcete mít jistotu, že je chléb dobře upečený, použijte teploměr na pečivo. Vnitřní teplota by měla být kolem 90 °C.
- Experimentujte s různými druhy mouky, jako je celozrnná, žitná nebo špaldová, pro různé chutě a textury chleba.