Výborné koláčky recept


Výborné koláčky recept.

Pro přípravu výborných koláčků potřebujete následující ingredience:

Mouka - 500 g
Cukr - 200 g
Máslo - 250 g
Vejce - 1 ks
Droždí - 30 g (čerstvé) nebo 10 g (suché)
Mléko - 150 ml
Sůl - špetka
Vanilkový cukr - 1 balíček
Tvaroh - 250 g (pro náplň)
Ovoce (jakékoliv podle chuti, např. jahody, borůvky) nebo marmeláda pro náplň

Recept:
1. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli.
2. Máslo nakrájejte na malé kousky a přidejte do mouky. Ručně nebo pomocí robotu zpracujte do hrubé drobenky.
3. Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí, přidejte k mouce a zamíchejte. Poté přidejte vejce a zpracujte těsto, dokud není hladké a nelepí se. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu mléka.
4. Těsto zakryjte a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Připravte si náplň - tvaroh smíchejte s cukrem (a případně vanilkovým cukrem) do hladka. Ovoce omyjte a nakrájejte podle potřeby.
6. Vyválejte těsto na pomoučněné pracovní ploše na placku tloušťky asi 0,5 cm. Skleničkou nebo vykrajovátkem vykrajujte kolečka.
7. Do středu každého kolečka dejte trochu tvarohové náplně a pár kousků ovoce nebo čajovou lžičku marmelády.
8. Okraje koláčků přeložte tak, aby vznikly půlměsíce, a pevně stiskněte, aby náplň zůstala uvnitř.
9. Přeložené koláčky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 15 minut odpočinout.
10. Předehřejte troubu na 180°C a koláčky pečte 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé.

Tipy:
- Pro extra lesk můžete koláčky před pečením potřít rozšlehaným vejcem.
- Experimentujte s náplněmi - kromě tvarohu a ovoce můžete použít například ořechovou nebo makovou náplň.
- Pokud máte rádi křupavější povrch, posypte koláčky před pečením krupicovým cukrem.
- Koláčky můžete po upečení posypat moučkovým cukrem pro lepší vizuální efekt a sladší chuť.

Pamatujte, že pečení je také o experimentování, tak neváhejte upravit recept podle svého gusta.