Výborná holandská omáčka ala svíčková recept.
Ingredience:
- 1 kg hovězí svíčkové
- 2 lžíce oleje
- Sůl, pepř
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 150 ml smetany na vaření
- 2 lžíce citronové šťávy nebo octa
- 300 ml hovězího vývaru nebo vody
- 2 lžíce brusinkového kompotu nebo džemu
Recept:
Masu očistěte, osolte, opepřete a na oleji ze všech stran krátce opečte. Přidejte nadrobno nakrájenou zeleninu - cibuli, mrkev, petržel a celer. Restujte, dokud zelenina nezměkne. Poté přidejte nové koření a bobkové listy. Zeleninu s masem zasypejte moukou, promíchejte a karamelizujte. Přilijte vývar nebo vodu, přidejte cukr a pomalu dušte pod pokličkou na mírném ohni, dokud maso není měkké, což trvá zhruba 2-3 hodiny.
V průběhu dušení případně dolévejte vodu, aby maso bylo pořád ponořené. Když je maso měkké, vyjměte ho a zeleninu s vývarem rozmixujte na hladkou omáčku. K omáčce přidejte smetanu, citronovou šťávu nebo ocet a brusinkový kompot nebo džem. Omáčku dochuťte solí a pepřem a případně ještě zjemněte cukrem podle chuti. Maso nakrájejte na plátky, vložte zpět do omáčky a nechte prohřát.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť omáčky můžete použít místo vody výhradně hovězí vývar.
- Pokud máte rádi hustší omáčky, můžete přidat více mouky nebo použít k zahuštění škrobovou moučku rozpuštěnou ve vodě.
- Omáčka je výborná podávaná s houskovým knedlíkem nebo bramborovou kaší.
- Na zjemnění a doplnění chuti je vhodné omáčku dochutit smetanou a trochu citronové šťávy nebo octa pro zvýraznění chutě.
- Brusinky dodají omáčce příjemný sladkokyselý nádech, který skvěle doplňuje chuť hovězího masa.