Voňavý králík s nádivkou recept


Voňavý králík s nádivkou recept.

Ingredience:
- 1 celý králík (přibližně 1,5 kg)
- 150 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu
- 200 ml bílého vína
- 200 ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
- Sůl a pepř dle chuti

Nádivka:
- 200 g starého chleba
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce nasekané petrželky
- Sůl a pepř dle chuti

Recept:
1. Králíka očistěte, omyjte a osušte. V míse smíchejte rozpuštěné máslo, olivový olej, rozdrcený česnek, tymián, rozmarýn, sůl a pepř. Touto směsí králíka důkladně potřete a nechte marinovat alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc v lednici.
2. Připravte nádivku: chléb nakrájejte na kostičky a namočte do mléka. Vejce rozšlehejte. Cibuli a česnek nasekejte a osmahněte na troše oleje dozlatova. Ve velké míse smíchejte namočený chléb, smaženou cibuli s česnekem, vejce, petrželku, sůl a pepř.
3. Králíka naplňte připravenou nádivkou a otvory zašijte nebo zabezpečte pomocí kuchyňských špejlí.
4. V hlubší pekáči osmahněte na troše oleje nakrájenou cibuli a mrkev. Na zeleninu položte naplněného králíka.
5. Přelijte králíka bílým vínem a vývarem. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 1,5 hodiny, dokud není králík měkký. Během pečení králíka občas přelévejte šťávou z pekáče.
6. Hotového králíka vyjměte, nechte chvíli odpočinout a poté porcujte.

Tipy:
- Před podáváním králíka můžete šťávu z pekáče přelít do malého hrnce, převařit a podávat jako omáčku.
- K tomuto jídlu výborně pasuje pečená zelenina nebo bramborová kaše.
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete do marinády přidat i trochu čerstvě nasekaného česneku nebo jemně nastrouhanou citronovou kůru.
- Nezapomeňte během pečení králíka pečenec občas přelévat výpekem, aby byl krásně šťavnatý a křupavý zvenčí.