Vodnice na kyselo recept.
Vodnice na kyselo je tradiční česká polévka, která vyniká svou jednoduchostí a chutí. Ideální na podzimní a zimní dny. Zde je návod, jak si ji připravit.
**Ingredience:**
- 500 g vodnice (může být i jiná ryba vhodná do polévky)
- 1 l vody
- 1 cibule
- 2 lžíce octa
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 mrkev
- 1 petržel
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce hladké mouky
- 50 ml vody (na zápražku)
- 1 lžíce cukru
**Postup:**
1. Rybu očistěte, omyjte a nakrájejte na porce.
2. V hrnci přiveďte k varu 1 l vody. Přidejte celou oloupanou cibuli, nové koření, bobkové listy, na kolečka nakrájenou mrkev a petržel. Osolte, opepřete a vařte asi 10 minut.
3. Přidejte rybu a vařte dalších 10 minut.
4. V malé misce smíchejte mouku s 50 ml vody, aby vznikla hladká zápražka. Zápražku přilijte do polévky a vařte dalších 5 minut, neustále míchejte.
5. Přidejte ocet a cukr, dle chuti můžete přidat více nebo méně. Vařte další 2 minuty.
6. Polévku před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
**Tipy:**
- Pokud máte raději jemnější polévku, můžete rybu před vařením obalit v mouce a osmahnout na pánvi.
- Pro zvýraznění chuti můžete do polévky přidat trochu citronové šťávy nebo bílého vína.
- Místo octa lze použít také bílý vinný ocet pro jemnější chuť.
- Polévku můžete podávat s chlebem nebo topinkami.
Tento recept na vodnice na kyselo je jednoduchý a přináší tradiční chuť české kuchyně přímo na váš stůl. Experimentujte s kořením a najděte svou oblíbenou variaci této klasiky.