Vločková polévka recept


Vločková polévka recept.

Vločková polévka je jednoduché, zdravé a rychle připravitelné jídlo, které zasytí a zahřeje. Existuje mnoho variant této polévky, ale základem jsou obvykle ovesné nebo jiné obilné vločky. Následuje jeden z možných receptů.

Ingredience:
- 1 litr vývaru (zeleninový, kuřecí nebo hovězí podle preference)
- 1 hrnek ovesných vloček (nebo jiných obilných vloček dle chuti)
- 1 mrkev
- 1 petržel (kořen)
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- Sůl a pepř dle chuti
- Majoránka dle chuti
- 2 lžíce oleje nebo másla
- (Volitelně) pár kapek sojové omáčky pro dochucení
- (Volitelně) nakrájená zelená na zdobení (pažitka, petrželka)

Postup:
1. Příprava zeleniny: Mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nasekejte.
2. Restování zeleniny: Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte dozlatova, poté přidejte česnek, mrkev, a petržel. Restujte všechno dohromady ještě asi 2 minuty.
3. Vaření polévky: Restovanou zeleninu přesuňte do hrnce s vývarem. Přiveďte k varu a přidejte ovesné vločky. Vařte na mírném ohni cca 10-15 minut, dokud nejsou vločky měkké.
4. Ochucení: Polévku ochutnejte solí, pepřem a majoránkou. Podle chuti můžete přidat i pár kapek sojové omáčky pro výraznější chuť.
5. Podávání: Polévku podávejte horkou, posypanou čerstvými bylinkami jako je pažitka nebo petrželka.

Tipy:
- Pro kremovější konzistenci můžete část polévky rozmixovat ponorným mixérem.
- Pokud máte rádi maso, můžete přidat i kousky vařeného kuřecího nebo hovězího masa.
- Experimentujte s různými druhy vloček (např. pohankové, ječné, kukuřičné) pro různé chuťové varianty.
- Pro vegetariánskou variantu použijte zeleninový vývar.
- Pro extra zahuštění můžete do polévky přidat lžíci mouky nebo kukuřičného škrobu rozpuštěného ve vodě, přidejte do polévky a povařte ještě pár minut.

Tato polévka je výborná volba pro chladné dny a díky své jednoduchosti a variabilitě si ji můžete přizpůsobit přesně k vašim chutím.