Vláčný velikonoční beránek recept


Vláčný velikonoční beránek recept.

Vláčný velikonoční beránek je tradiční český moučník, který se často peče na Velikonoce. Tento recept vám pomůže vytvořit měkký a šťavnatý beránek, který bude ozdobou svátečního stolu.

Ingredience
Potřebujete 250 gramů másla, 250 gramů cukru krupice, 5 vajec, 1 vanilkový cukr, 350 gramů polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 125 ml mléka a špetku soli.

Recept
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů Celsia. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte moukou, aby se těsto nepřilepilo. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, poté postupně přidávejte jedno vejce za druhým a šlehejte, dokud nebude směs hladká. Přidejte vanilkový cukr a znovu promíchejte. V jiné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. Tuto směs střídavě s mlékem postupně přidávejte do máslové směsi. Těsto by mělo být hladké a bez hrudek.

Nalijte těsto do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 40 minut, nebo dokud není beránek pevný na dotek a špejle vložená do středu vyjde čistá. Po upečení nechte beránka chvilku vychladnout ve formě, poté ho opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy
Pokud chcete dosáhnout ještě vláčnějšího a bohatšího beránka, můžete do těsta přidat trochu kvalitního rumu nebo citronovou kůru pro jemně citrusovou chuť. Beránka můžete též ozdobit polevou z bílé čokolády nebo ho jenom pocukrovat. Dobrou chuť!