Vláčný makovník recept.
Vláčný makovník je tradiční sladký pečený zákusek, který je oblíbený pro svou bohatou makovou náplň a měkkou texturu. Tento recept je ideální pro milovníky máku a sladkých dobrot. Následujte tento jednoduchý návod k přípravě vláčného makovníku.
- Ingredience
-# Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 70 g cukru
- 100 g másla
- 2 vejce
- 30 g čerstvého droždí
- Špetka soli
-# Náplň:
- 500 g mletého máku
- 200 g cukru
- 200 ml mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 vanilkový cukr
- Rozinky podle chuti (volitelné)
- Recept
1. Začneme přípravou těsta. V míse smícháme hladkou mouku a špetku soli. V malém hrnci zahřejeme mléko s cukrem a máslem, dokud se máslo nerozpustí a cukr se nerozplyne. Necháme vlažnout.
2. V míse rozdrobíme droždí, přilijeme trochu vlažného mléka s cukrem a máslem, přidáme lžíci cukru a mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek.
3. Do mouky uděláme důlek, do kterého vlijeme vzejitý kvásek, přidáme vejce a zbylé vlažné mléko s máslem. Zpracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
4. Připravíme si náplň. V hrnci zahřejeme mléko s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme mletý mák a rozpuštěné máslo. Důkladně promícháme a odstavíme z ohně. Přidáme rozinky, pokud je používáme.
5. Vyválené těsto rozdělíme na dvě části. Jednu část položíme na vymazaný a moukou vysypaný plech, na ni rovnoměrně rozprostřeme makovou náplň a přikryjeme druhou částí těsta.
6. Povrch makovníku potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30-40 minut, dokud není povrch zlatavý.
7. Po upečení necháme makovník chvíli odpočinout a poté podáváme.
- Tipy
- Před přidáním rozinek do náplně je můžete namočit do rumu, což dodá makovníku jedinečnou chuť.
- Pokud máte rádi citronovou příchuť, do náplně můžete přidat kůru z jednoho citronu.
- Makovník bude ještě vláčnější, pokud ho po upečení a mírném vychladnutí potřete cukrovým sirupem.
- Pro extra lesk můžete makovník po upečení potřít rozpuštěnou čokoládou nebo marmeládou.
S tímto receptem a tipy byste měli být schopni upéct dokonalý vláčný makovník, který si užijete u čajového dýchánku nebo jako sladký dezert po obědě.