Vláčná bublanina recept.
Vláčná bublanina je tradiční český moučník, který se může připravovat s různým ovocem podle sezóny nebo vaší chuti. Ideální je s čerstvými nebo mraženými jahodami, meruňkami, borůvkami nebo třešněmi. Základem je jednoduché kynuté nebo nekynuté těsto, které se peče do zlata a krásně se spojuje s chutí ovoce.
- Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 3 vejce
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- špetka soli
- ovoce dle chuti a sezóny
- Recept
1. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
2. Ve druhé míse rozšlehejte vejce se špetkou soli, dokud směs nezbledne a lehce nezvětší svůj objem.
3. Do vaječné směsi postupně přilévejte olej a mléko, stále míchejte.
4. Vaječnou směs přilijte k suchým ingrediencím a zamíchejte do hladka.
5. Připravte si formu na pečení, kterou vymažte tukem a vysypte moukou.
6. Na dno formy nalijte těsto a na něj rovnoměrně rozprostřete ovoce.
7. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut nebo dokud bublanina nezíská zlatavou barvu a tester vložený do středu vyjde čistý.
- Tipy
- Pokud používáte mražené ovoce, není nutné ho předem rozmrazovat. Přímo z mrazáku ho můžete rozložit na těsto.
- Pro extra vláčnost můžete do těsta přidat lžíci zakysané smetany.
- Aby byla bublanina krásně nadýchaná, důkladně šlehejte vejce s cukrem.
- Experimentujte s ovocem a kombinacemi, které máte rádi. Skvěle funguje také směs více druhů ovoce.
- Po upečení nechte bublaninu chvilku odpočinout v formě, než ji vyklopíte, aby se lépe krájela.
Bublanina je výborná teplá i studená a skvěle se hodí třeba k odpolední kávě nebo čaji. Můžete ji podávat i s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.