Višňový s čokoládou pro recept
Ingredience pro višňový koláč s čokoládou:
mouka
cukr
máslo
vejce
tmavá čokoláda
višně (čerstvé nebo z kompotu)
kypřící prášek
vanilkový extrakt
sůl
Recept na višňový koláč s čokoládou:
Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Máslo si nechte změknout při pokojové teplotě.
Ve velké míse smíchejte máslo s cukrem do hladka. Postupně přidávejte vejce a důkladně míchejte.
Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a nechte ji mírně vychladnout.
K směsi s máslem přidejte rozpuštěnou čokoládu a vanilkový extrakt.
V jiné míse smíchejte mouku, kypřící prášek a špetku soli. Tuto směs postupně přidávejte do čokoládové směsi.
Nakonec jemně vmíchejte očištěné a vypeckované višně.
Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy.
Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut nebo dokud není koláč upečený (zkouška špejlí).
Nechte koláč vychladnout v formě, poté ho vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy pro lepší višňový koláč s čokoládou:
Pokud používáte višně z kompotu, nezapomeňte je důkladně sčedit a osušit, aby těsto nebylo příliš vlhké.
Pro intenzivnější čokoládovou chuť můžete do těsta přidat lžíci kakaa.
Chcete-li mít koláč ještě šťavnatější, přelijte ho po upečení a vychladnutí třešňovým želé nebo rozpuštěnou čokoládou.
Během pečení koláč občas zkontrolujte, protože každá trouba peče trochu jinak a čas pečení se může lišit.