Višňová roláda recept


Višňová roláda je lahodný dezert, který potěší nejen na pohled, ale i na chuť. Zde je postup, jak si ji můžete připravit doma.
Ingredience:

4 vejce
120 g cukru krupice
120 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
300 g višní (mohou být čerstvé, nebo z kompotu)
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
moučkový cukr na posypání

Recept:

Nejprve si připravte plech na pečení a vyložte ho pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180°C.
Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do tuha s špetkou soli. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne hustý a lesklý sníh.
Do žloutků přidejte vanilkový cukr a šleháním vytvořte hladkou směs. Lehce vmíchejte žloutkovou směs do bílkové.
Směs jemně spojte s prosátou moukou a práškem do pečiva.
Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a pečte v předehřáté troubě asi 10 minut.
Upečený korpus vyklopte na vlhkou utěrku posypanou moučkovým cukrem, odstraňte pečicí papír a zkorpusu opatrně srolujte. Nechte vychladnout.
Mezitím si připravte náplň. Smetanu šlehejte se 2 lžícemi moučkového cukru, dokud nevznikne tuhý šlehačka.
Rozvíjejte vychladlý korpus a rovnoměrně na něj rozetřete šlehačku a rozmístěte višně (pokud používáte višně z kompotu, nechte je dobře okapat).
Roládu opět pečlivě zrolujte, tentokrát již s náplní uvnitř.
Roládu před podáváním nechte odpočívat v chladničce alespoň 2 hodiny.

Tipy:

Před šleháním smetany ji spolu se šlehačem umístěte na několik minut do mrazáku, aby byla opravdu studená.
Roládu můžete dozdobit čerstvými višněmi, lístky máty nebo posypat moučkovým cukrem pro atraktivnější vzhled.
Pro intenzivnější chuť můžete do šlehačky přidat trochu višňového likéru.
Jestliže používáte čerstvé višně, nezapomeňte je zbavit pecek.

Doufám, že vám roláda chutná a stane se oblíbenou součástí vašich rodinných oslav nebo odpoledních čajů.