Vinařské maso směs recept


Vinařské maso je oblíbené české jídlo, které kombinuje chutě masa a vinařského koření. Recept na vinařské maso je poměrně jednoduchý a výsledek stojí za to.
Ingredience:

800 g vepřového masa (krkovice nebo plec)
2 cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce sádla nebo oleje
250 ml bílého vína
150 ml vývaru (hovězího nebo kuřecího)
1 lžička tymiánu
1 lžička majoránky
1 lžička papriky
Sůl a pepř podle chuti
2 bobkové listy

Recept:

Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky velikosti sousta.
Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova.
Přidejte maso a opečte ho ze všech stran dohněda.
Přidejte česnek, tymián, majoránku, papriku, bobkové listy, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
Zalijte maso bílým vínem a vývarem, promíchejte a přiveďte k varu.
Po zahřátí snižte teplotu, zakryjte pokličkou a dusíte asi 90 minut, nebo dokud není maso měkké.
Během vaření případně dolijte trochu vody nebo vývaru, pokud by tekutina příliš ubývala.

Tipy:

Pokud máte rádi intenzivnější vinnou chuť, můžete přidat více vína.
Vinařské maso chutná výborně s knedlíkem nebo bramborovou kaší, která skvěle absorbuje omáčku.
Nebojte se experimentovat s různými druhy bylinek a koření, aby jídlo získalo vaši osobní notu.

Doufám, že si přípravu i chuť vinařského masa užijete!