Jednoduchá kávová roláda recept.
Jednoduchá kávová roláda je dokonalým dezertem pro milovníky kávy. Tento recept je snadný na přípravu a výsledkem je lahodný a vláčný závin s bohatou kávovou chutí.
Ingredience:
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce instantní kávy
- 2 lžíce horké vody
- 200 ml smetany na šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
- kakao na posypání
Recept:
1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a plech vyložte pečicím papírem.
2. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte do tuhé pěny. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud směs nezíská lesk a nebude pevná.
3. V jiné misce smíchejte žloutky, instantní kávu rozpuštěnou ve dvou lžících horké vody a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Důkladně promíchejte.
4. Poté opatrně vmíchejte bílky do žloutkové směsi. Snažte se zachovat co nejvíce vzduchu v těstě.
5. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a pečte přibližně 10 minut, nebo dokud není roláda zlatavá a pružná na dotek.
6. Mezitím vyšlehejte smetanu s cukrem moučka do tuhého šlehačky.
7. Upečenou roládu ihned po vyjmutí z trouby pokryjte čistým utěrkem nebo pečicím papírem a opatrně srolujte. Nechte vychladnout.
8. Po vychladnutí roládu opatrně rozviněte, odstraňte pečicí papír a rovnoměrně rozetřete připravenou šlehačku po celé ploše.
9. Roládu znovu srolujte, tentokrát již bez papíru.
10. Před podáváním roládu posypte kakao a můžete ozdobit čerstvým ovocem nebo další šlehačkou podle chuti.
Tipy:
- Pro intenzivnější kávovou chuť můžete přidat více instantní kávy.
- Pokud máte rádi sladší dezerty, můžete přidat více cukru do těsta nebo do šlehačky.
- Roládu můžete před podáváním nechat odpočinout v lednici, bude se pak lépe krájet.
- Pro dekorativní efekt použijte šablonu a kakao pro vytvoření vzoru na povrchu rolády.
Tento jednoduchý recept na kávovou roládu je skvělým způsobem, jak potěšit své blízké u čajového stolu nebo jako rychlý dezert pro návštěvy.